Home » Over

Over

Het begin

Waar Hammond & Leslie voor staat is het volgende:Hammond staat voor het concept van het Hammondorgel wat destijds begonnen is met de uitvinding van het toonwiel orgel. Het octrooi hiervoor stamt uit 1934. Verder heeft Laurens Hammond nog meer uitvindingen op zijn naam staan zoals de hammondklok en andere apparaten. zie ook:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Laurens_Hammond
Het toonwiel orgel is een elektromechanisch orgel en bevat een bijzondere techniek die vandaag aan de dag nog steeds functioneerd in deze lichting orgels.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hammondorgel
Ondanks dat Laurens zelf niet muzikaal was, diende het orgel als goedkoop alternatief voor het kerkorgel. En vandaag aan de dag nog steeds.(met name in de gospel kerken)

 

Muziekstijlen

Al snel werd het geluid van dit specifieke orgel ook ontdekt door andere muziekliefhebbers.
Dus musici uit de jazz en rock scene en tegenwoordig zelfs ook in de popmuziek. Als je het geluid herkent zul je ontdekken dat er voor heel veel muziek Hammond gebruikt is. En de populariteit stijgt nog steeds tegenwoordig.

 

Don Leslie

Met de uitvinder van de Leslie (Don Leslie) speaker wilde Hammond nooit wat te maken hebben want het geluid van zijn orgel was goed. Hammond wilde niet dat er een Leslie op zijn orgel kon worden aangesloten. Pas veel later werd de strijdbijl begraven en ontstond er een samenwerking. Waar we nu nog steeds de vruchten van plukken.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lesliespeaker

 

Passie en Missie

Liefhebbers zoals ik hebben als doel om deze techniek te onderhouden en in stand te houden. Ondanks de steeds betere digitale varianten komt een originele toch vaak als winnaar uit de bus bij een battle.
Het nadeel van een toonwiel is eigenlijk alleen het gewicht maar als je daar rekening mee houdt kun je er enorm veel plezier van hebben. Wil je meer weten van dit fenomeen, kijk dan verder op deze site naar mijn projecten of gallerij.
Roelof.